Pusselteater

När teater Sláva åker ut till skolorna för att träffa barn har vi alltid kappsäcken full med sånger, övningar, lekar och berättelser. Men vi vill också ge barnen en upplevelse av att bli sedda utan att bli bedömda och en känsla av samhörighet och gemenskap. När vi vuxna förmår ge barnen en egen plats som individer i en grupp växer självkänslan och ur den fantasin, leklusten och lyssnandet.

“Pusselteater” är en dag på skolan då man får se teater och men också själv delta i dramat. Vi dyker in i den nordiska mytens värld, med fantasi eggande och dråpliga gudar, hjältar och vidunder. Berättelserna om Yggdrasil, jätten Hymer, Midgårsormen och Fenrisulven väver samman fragmenten som ska bli teater.

På förmiddagen får barnen “pusselbitar” i tre grupper med två aktörer i varje som berättar och lär ut. Barngrupperna roterar mellan de olika stationerna. Efter lunch samlas alla till föreställning. Aktörer från Teater Sláva gestaltar och berättar. Pusselbitarna från förmiddagen gör berättelsen hel. Alla får vara med att driva sagan till sitt slut, sångerna och danserna får sin givna plats, alla får vara artister, alla publik.
Kan även göras för högstadiet med tema grekisk mytologi.

Målgrupp Tre skolklasser mellanstadiet
Produktionsfakta
Speltid: 3x3x40min workshops, samt 60min föreställning

Spelplats: Tre klassrum under förmiddagspassen samt gymnastiksal eller större lokal efter lunch

Tekniska krav: Vanliga vägguttag
Mörkläggning: Gärna men inget krav
Bygg/rivtid: 30min/30min
Publikantal: Tre klasser, ca 75 barn
Medverkande: 6 aktörer